Opening Tentoonstelling

Het is 60 jaar geleden dat de eerste Turkse gastarbeiders naar Haarlem kwamen. Hoewel zij tijdelijk kwamen, zijn de meesten gebleven en wonen zij nog steeds in Haarlem. Inmiddels is de vierde generatie hier geboren.

Omdat het voor velen onbekend is dat niet alleen mannen, maar ook vrouwen als gastarbeiders kwamen, willen we met deze tentoonstelling aandacht vragen voor deze ‘vergeten geschiedenis’ over een deel van onze medebewoners. Dit doen we aan de hand van persoonlijke verhalen en traditionele objecten. Maar vooral ook met foto’s van de gerenommeerde fotografen Bertien van Manen en Cigdem Yuksel.

Samenwerking met de Turkse gemeenschap in Nederland en in Turkije
Wij vinden het van groot belang dat deze tentoonstelling voortkomt en gedragen wordt door de Turkse gemeenschap in Haarlem, daarom werken wij nauw samen met Turkse vrouwen die hun verhaal willen vertellen en een groot netwerk hebben in de Turkse gemeenschap. Samen met hen is de inhoud en de belangrijkste thema’s en invalshoeken van de tentoonstelling bepaald.

Educatieproject Erasmus+
Onderdeel van de tentoonstelling is het Erasmus+ educatieproject genaamd The stories of Turkish guest workers in the Netherlands waarbij een uitwisseling en samenwerking wordt gefinancierd tussen leerlingen van het Haarlem College en de middelbare school van Sakarya University in Turkije. Op beide locaties worden er tentoonstellingen georganiseerd over 60 jaar Turkse gastarbeiders in Haarlem. De studenten leggen de verhalen vast achter de migratie aan de hand van interviews, foto’s, video en andere digitale middelen. Hun resultaten zullen in de tentoonstelling te zien zijn.

Tussen 29 september en 7 april zal de tentoonstelling te zien zijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *